Bormúzeum

Az autentikus, hagyománytisztelő stílusvonal behálózza az egész komplexumot.

A szőlőműveléshez, borkészítéshez szükséges használati eszközöket is megtekinthetjük az épület Bormúzeumában, melynek az 1800-as évek második felében kialakított borpince ad otthont. A Bormúzeum remek helyszíne lehet az Ön borai számára is, hiszen bortrezor szolgáltatásunk bárki számára elérhető, ideális és nem mindennapi helyet biztosítva ezzel kedvenc borai számára. Mi sem lehetne tökéletesebb helyszín a villányi borrégió remekei számára, mint egy saját bortrezor a térség bormúzeumában​.

A Kúria két párhuzamos pincéből áll. A fő ágon fogadjuk a vendégeket, az oldalsó ágon pedig egy bortrezor és egy borászati kiállítás kapott helyet. A kiállításon a szőlő termesztési, feldolgozási valamint borkészítési eszközöket mutatunk be a múltból.

Képgaléria

A történelmünkről

A villányi bor világhírű felfedezője a XIX. században Schuth Vilmos császári és királyi udvari szállító, bornagykereskedő, szőlőnagybirtokos.

Schuth Vilmos 1844-ben született Rauenthalban (Hessen, Németország), ahol családja 1701 óta több generáción át a bortermeléssel foglalkozott. 1866-ban a passaui herceg ajánlásával érkezett Villányba, ahol az első években Albrecht főherceg pincéjében dolgozott pincemesterként. 1870-től építette a Schuth pincéket. Az elsőt a mai Deák Ferenc utca 24. szám alatt, amely hossza kb. 250 méter. A második pincét a mai Deák Ferenc utca 16. szám alatt hozta létre, ez a pince az éttermünk alapja. A hossza kb. 150-200 méter. A pincék elé gyönyörű villákat építtetett.

1895-ben öccsével, Vincével megkapták az "Osztrák császári és magyar királyi udvari szállító" címet, amely abban az időben Magyarországon a legmagasabb kitüntetésnek számított. 

1896-ban Magyarország ezredéves ünnepén rendezett országos kiállításon egyedül képviselte Villányt, mint borminősítési bizottság tagja, a miniszter felkérése alapján.

Boraival részt vesz Európától Ausztráliáig minden jelentősebb borversenyen, rengeteg rangos kitüntetést nyertek el borai. Jó eredményeivel nem csak saját borait tette ismerté, Villány hírét is ő vitte Európa köztudatába. Rendszeresen szállított Vilmos német császárnak Berlinbe.

Európai szinten levédette "Villány Gyöngye" elnevezés alatt saját termelésű borait. Negyven pincemunkással, három irodai könyvelővel, két kádármesterrel és két kocsissal dolgozott, akik a villányi állomásra szállították a boroshordókat és a selyempapírba csomagolt, szalmafonattal körülvett üvegeket, majd faládába helyezték és így szállították. A boroshordók stabilitását úgy vizsgálta, hogy a magyar tengerjáró flotilla elvitte a borral töltött hordóit Indiába és 6 hónapos út után visszahozta. A hosszú utat követően kiértékelték a stabilitást.

Néhány borkiállítási kitüntetés és érem: 1882 Bordeaux és Triest, 1885 Budapest, 1888 Brusselles, 1888 Melbourne, 1889 Párizs, 1889 Köln, 1893 London, 1891 Temesvár, 1894 Bécs, 1900 Bordeaux, 1900 Párizs

Érmet nyert a párizsi világkiállításon, rendszeresen vett részt Klosterneuburgban borász továbbképzéseken, valamint elnyerte a pécsi kamara elismerő oklevelét és Villány testületi tagja is volt.

Schuth Vilmos tette a villányi bort világhírűvé a XIX. század végén és a XX. század elején.

A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem